Przedmioty dla semestru: 1, program: DIE-SL (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk o Zdrowiu)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2022/2023-Z - Semestr zimowy 2022/2023 2023/2024-Z - Semestr zimowy 2023/2024 2023/2024-L - Semestr letni 2023/2024 2024/2025-Z - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2022/2023-Z | 2023/2024-Z | 2023/2024-L | 2024/2025-Z | |||||
DIE-SL>DPP-2 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
DIE-SL>DOP-13 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem głównym przedmiotu jest przyswojenie przez studentów wiedzy z zakresu podstawowych założeń dotyczących bezpiecznej produkcji, higieny i przetwarzania żywności. W ramach przedmiotu studenci powinni przyswoić najważniejsze regulacje prawne, zasady kontroli, standardy żywnościowe oraz sposoby zapobiegania sytuacjom zagrażającym jakości i bezpieczeństwu żywności w Polsce i na świecie. |
|
||
DIE-SL>DPP-1 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie podstawowych szlaków metabolicznych oraz mechanizmów ich regulacji w organizmach żywych. Poznanie biochemicznych podstaw procesów trawienia spożywanego pożywienia Praktyczne zapoznanie się z podstawowymi metodami i technikami laboratoryjnymi. Nabyta wiedza teoretyczna, umiejętności praktyczne oraz kompetencje społeczne ułatwią dalszy proces dydaktyczny w ramach przedmiotów kierunkowych. |
|
||
DIE-SL>DPK-4 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot składa się z: WYKŁADÓW 5 godzin SEMINARIUM 10 E-LEARNING 15 godzin SAMOKSZTAŁCENIA 15 godzin Liczba punktów ECTS 2 Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu: Posiada podstawową wiedzę biologicznę z zakresu szkoły średniej. |
|
||
DIE-SL>DPK-6 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Głównym celem przedmiotu jest wyposażenie studenta w wiedzę i umiejętności dostrzegania problemów etycznych w praktyce żywieniowej i używania narzędzi logicznej argumentacji do ich analizowania i rozwiązywania. |
|
||
DIE-SL>DPK-5 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
DIE-SL>DOP-7 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest ukazanie studentom iż dobre zarządzanie i dobra organizacja pracy mają decydujący wpływ na bezpieczeństwo pracy i mogą wpływać na poprawę warunków ergonomicznych w zakładach żywienia. |
|
||
DIE-SL>DPK-11 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot składa się z: WYKŁADÓW 20 godzin ĆWICZEŃ 30 godzin SAMOKSZTAŁCENIA 50 godzin Liczba punktów ECTS 4 Forma zaliczenia: egzamin na oceną WYMAGANIA WSTĘPNE Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu: • Posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka ze szkoły średniej. • Zna podstawowe pojęcia i zagadnienia z zakresu fizjologii i anatomii człowieka. |
|
||
DIE-SL>DPP-9 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
DIE-SL>DSH-12-1 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie z podstawowymi zasadami systemu prawa Zapoznanie z podstawowymi pojęciami w obrębie ochrony zdrowia oraz organizacji i funkcjonowania systemu ochrony zdrowia w Polsce Omówienie regulacji prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, zapoznanie z systemem urzędowej kontroli żywności, zapoznanie z systemem znakowania żywności. |
|
||
DIE-SL>DPP-8 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z pojęciami socjologii, z procesami i zjawiskami społecznymi, strukturą i funkcjonowaniem społeczeństwa, rozumienia przemian społecznych oraz podstawowymi metodami badań w socjologii. Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem rodziny, jej znaczeniem w socjalizacji i wychowaniu. Zapoznanie studentów ze znaczeniem socjologii w naukach o zdrowiu, społecznych uwarunkowaniach zdrowia, choroby, niepełnosprawności, edukacji prozdrowotnej z uwzględnieniem uwarunkowań kulturowych. |
|
||
OGUCZ>BHP |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
- Przedmioty dla semestru: 1, program: BW-NM, specjalność: BW-BPK (Instytut Nauk o Ekonomii i Bezpieczeństwie)
- Przedmioty dla semestru: 1, program: BW-SM, specjalność: BW-BPK (Instytut Nauk o Ekonomii i Bezpieczeństwie)
- Przedmioty dla semestru: 1, program: FA-SL, specjalność: FA-BIT (Instytut Nauk Humanistycznych i Społecznych)
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
OGUCZ>BIBL |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
- Przedmioty dla semestru: 1, program: BW-NM, specjalność: BW-BPK (Instytut Nauk o Ekonomii i Bezpieczeństwie)
- Przedmioty dla semestru: 1, program: BW-SM, specjalność: BW-BPK (Instytut Nauk o Ekonomii i Bezpieczeństwie)
- Przedmioty dla semestru: 1, program: FA-SL, specjalność: FA-BIT (Instytut Nauk Humanistycznych i Społecznych)
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
DIE-SL>DOP-3 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
DIE-SL>DPK-14 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot składa się z: WYKŁADÓW 10 godzin ĆWICZENIA 15 godzin E-LEARNING 5 godzin SAMOKSZTAŁCENIA 20 godzin Liczba punktów ECTS 2 Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu: Posiada podstawową wiedzę z biologii i fizyki. |
|
||
DIE-SL>DPP-10 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania i zadaniami zdrowia publicznego oraz wykazania związku pomiędzy problematyką zdrowotną a strukturą demograficzno-społeczną ludności |
|
||