Małopolska Uczelnia Państwowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty dla semestru: 1, program: DIE-SL (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk o Zdrowiu)

Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty dla semestru: 1, program: DIE-SL
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2022/2023-Z - Semestr zimowy 2022/2023
2023/2024-Z - Semestr zimowy 2023/2024
2023/2024-L - Semestr letni 2023/2024
2024/2025-Z - Semestr zimowy 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2022/2023-Z 2023/2024-Z 2023/2024-L 2024/2025-Z
DIE-SL>DPP-2 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • ćwiczenia - 40 godzin
  • wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • ćwiczenia - 40 godzin
  • wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • ćwiczenia - 40 godzin
  • wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
DIE-SL>DOP-13 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem głównym przedmiotu jest przyswojenie przez studentów wiedzy z zakresu podstawowych założeń dotyczących bezpiecznej produkcji, higieny i przetwarzania żywności. W ramach przedmiotu studenci powinni przyswoić najważniejsze regulacje prawne, zasady kontroli, standardy żywnościowe oraz sposoby zapobiegania sytuacjom zagrażającym jakości i bezpieczeństwu żywności w Polsce i na świecie.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPP-1 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • ćwiczenia - 30 godzin
  • wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • ćwiczenia - 30 godzin
  • wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • ćwiczenia - 30 godzin
  • wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Poznanie podstawowych szlaków metabolicznych oraz mechanizmów ich regulacji w organizmach żywych.

Poznanie biochemicznych podstaw procesów trawienia spożywanego pożywienia

Praktyczne zapoznanie się z podstawowymi metodami i technikami laboratoryjnymi. Nabyta wiedza teoretyczna, umiejętności praktyczne oraz kompetencje społeczne ułatwią dalszy proces dydaktyczny w ramach przedmiotów kierunkowych.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPK-4 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • e-learning - 10 godzin
  • seminarium - 10 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • e-learning - 10 godzin
  • seminarium - 10 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • e-learning - 10 godzin
  • seminarium - 10 godzin
  • wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot składa się z:

WYKŁADÓW 5 godzin

SEMINARIUM 10

E-LEARNING 15 godzin

SAMOKSZTAŁCENIA 15 godzin

Liczba punktów ECTS 2

Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną

Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu:

Posiada podstawową wiedzę biologicznę z zakresu szkoły średniej.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPK-6 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • e-learning - 10 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • e-learning - 10 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • e-learning - 10 godzin
  • wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Głównym celem przedmiotu jest wyposażenie studenta w wiedzę i umiejętności dostrzegania problemów etycznych w praktyce żywieniowej i używania narzędzi logicznej argumentacji do ich

analizowania i rozwiązywania.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPK-5 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • ćwiczenia - 20 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • ćwiczenia - 20 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • ćwiczenia - 20 godzin
  • wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
DIE-SL>DOP-7 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • e-learning - 5 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • e-learning - 5 godzin
  • wykład - 5 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • e-learning - 5 godzin
  • wykład - 5 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest ukazanie studentom iż dobre zarządzanie i dobra organizacja pracy mają decydujący wpływ na bezpieczeństwo pracy i mogą wpływać na poprawę warunków ergonomicznych w zakładach żywienia.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPK-11 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • ćwiczenia - 30 godzin
  • wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • ćwiczenia - 30 godzin
  • wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • ćwiczenia - 30 godzin
  • wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot składa się z:

WYKŁADÓW 20 godzin

ĆWICZEŃ 30 godzin

SAMOKSZTAŁCENIA 50 godzin

Liczba punktów ECTS 4

Forma zaliczenia: egzamin na oceną

WYMAGANIA WSTĘPNE

Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu:

• Posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka ze szkoły średniej.

• Zna podstawowe pojęcia i zagadnienia z zakresu fizjologii i anatomii człowieka.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPP-9 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • e-learning - 10 godzin
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • e-learning - 10 godzin
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
DIE-SL>DSH-12-1 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • wykład - 25 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • wykład - 25 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • wykład - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie z podstawowymi zasadami systemu prawa

Zapoznanie z podstawowymi pojęciami w obrębie ochrony zdrowia oraz organizacji i funkcjonowania systemu ochrony zdrowia w Polsce

Omówienie regulacji prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, zapoznanie z systemem urzędowej kontroli żywności, zapoznanie z systemem znakowania żywności.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPP-8 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów z pojęciami socjologii, z procesami i zjawiskami społecznymi, strukturą

i funkcjonowaniem społeczeństwa, rozumienia przemian społecznych oraz podstawowymi metodami badań w socjologii.

Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem rodziny, jej znaczeniem w socjalizacji i wychowaniu.

Zapoznanie studentów ze znaczeniem socjologii w naukach o zdrowiu, społecznych uwarunkowaniach zdrowia, choroby, niepełnosprawności, edukacji prozdrowotnej

z uwzględnieniem uwarunkowań kulturowych.

Strona przedmiotu
OGUCZ>BHP brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • szkolenie - 0 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • szkolenie - 0 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • szkolenie - 0 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
OGUCZ>BIBL
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • szkolenie - 0 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • szkolenie - 0 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • szkolenie - 0 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • szkolenie - 0 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
DIE-SL>DOP-3 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • ćwiczenia - 20 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • ćwiczenia - 20 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • ćwiczenia - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
DIE-SL>DPK-14 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • ćwiczenia - 15 godzin
  • e-learning - 5 godzin
  • wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • ćwiczenia - 15 godzin
  • e-learning - 5 godzin
  • wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • ćwiczenia - 15 godzin
  • e-learning - 5 godzin
  • wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot składa się z:

WYKŁADÓW 10 godzin

ĆWICZENIA 15 godzin

E-LEARNING 5 godzin

SAMOKSZTAŁCENIA 20 godzin

Liczba punktów ECTS 2

Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną

Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu:

Posiada podstawową wiedzę z biologii i fizyki.

Strona przedmiotu
DIE-SL>DPP-10 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • seminarium - 15 godzin
  • wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania i zadaniami zdrowia publicznego oraz wykazania związku pomiędzy problematyką zdrowotną a strukturą demograficzno-społeczną ludności

Strona przedmiotu
ul. Maksymiliana Kolbego 8,
32-600 Oświęcim
tel: +48 33 843 06 91 https://uczelniaoswiecim.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0